Vodič za kupovinu koordinatne mjerne mašine

Koordinatne mjerne mašine obezbjeđuju precizno dimenzionalno mjerenje proizvedenih dijelova. Ove mašine su sastavni dio proizvodnog procesa u različitim vrstama industrije. Kako je tehnologija napredovala proizvođači su zahtijevali da su koordinatne mjerne mašine tačne, pouzdane i brze. Također moraju biti ekonomične i fleksibilne kako bi pouzdano radile u industrijskim uslovima. To je puno zahtjeva, ali vodeći proizvođači koordinatnih mjernih mašina su spremni odgovoriti na izazove. Da bi uspjeli u tome, proizvođači koordinatnih mjernih mašina pažljivo donose odluke o dizajnu, biraju inovativne materijale i uvijek teže da koriste nove tehnike kako bi napravili koordinatne mjerne mašine za danas i sutra.

Koordinatne mjerne mašine su dostupne sa širokim dijapazonom opcija. Sa svim dostupnim opcijama koje koordinatne mjerne mašine nude možemo imati i previše informacija kako bi se odlučili za odgovorajuću koordinatnu mjernu mašinu koja bi zadovoljavala naše potrebe.

Ovaj sveobuhvatni vodič će vam pomoći da odredite koja koordinatna mjerna mašina zadovoljava vaše potrebe i obezbjeđuje optimalne performanse. U nastavku donosimo pet ključnih kriterija koje biste trebali uzeti u razmatranje prilikom kupovine koordinatne mjerne mašine.

1. Započnite sa određivanjem veličine

Prije nego uzmete druge faktore u razmatranje, prvi kriterij je da identifikujete tačne veličinu koordinatne mjerne mašine za vaše potrebe. Prilikom kupovine koordinatne mjerne mašine odgovarajuće veličine, trebate uzeti u obzir veličinu kao i broj dijelova koji ćete mjeriti, a također i ograničenja prostora gdje koordinatna mjerna mašina treba biti smještena. Razmislite gdje će vaša koordinatna mjerna mašina biti smještena, koliko je prostora dostupno i veličinu najvećeg dijela koji ćete mjeriti, ili dijelova ako mjerite drupu dijelova u isto vrijeme. Također, dobra praksa je i da uzmete u obzir da li će se veličina najvećeg dijela povećati u narednih 5-10 godina.

Kreiranje tablice za različite mjerne volumene koordinatne mjerne mašine kao i ukupne dimenzije mašine pomoći će vam da uporedite alternative.

2. Budite precizni u vezi sa zahtjevima mjerenja

Ukoliko trebate visokoprecizno mjerenje, veoma je važno da koordinatna mjerna mašina ispunjava vaše zahtjeve koristeći 4:1 ili 10:1 pravilo. Praksa u industriji je da biramo mjerni uređaj koji je 4 do 10 puta precizniji od najmanje dozvoljene tolerancije na dijelu. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir, uključujući geometrijske osobine, proizvodni proces, dizajn itd. gdje vam kvalifikovani aplikacijski inžinjer može pomoći prilikom vašeg izbora.

Neki od elemenata koordinatne mjerne mašine koje trebate uzeti u obzir:

– Struktura mašine: pokretni most, fiksi most, pokretno postolje, konzola – struktura koordinatne mjerne mašine može uticati na preciznost, tipično, veća krutost obezbjeđuje i bolje performanse.
– Fiksna ili fleksibilna glava: Fiksna mjerna glava je tipično preiznija, ali kombinacija fleksibilnog zgloba i pipaljke često obezbjeđuje prihvatljivu preciznost i dodatnu fleksibilnost.
– Skening ili dodirna pipaljka: Skening sonde bezo prikupljaju velike količine podataka. Sa više informacija mjerna nesigurnost je smanjena i ponovljivost mjernog procesa je povećana.

3. Da li mjerite dijelove sa više karakteristika ili od različitih materijala

Za dijelove koji imaju više različitih karakteristika važno je imati sve u jednom rješenje koje je prilagodljivo specifičnim zahtjevima. Kada kupujte koordinatnu mjernu mašinu tražite rješenje koje može zamijeniti taktilni način mjerenje sa bezkontaktnim kako bi bili prilagođeni različitim zahtjevima i materijalima.

Da bi ste povećali produktivnost,  izmjenjivač pipaljki štedi vrijeme prilikom mjerenja dijela sa različitim karakteristikama. Hexagon izmjenjivači pipaljki obezbjeđuju brzu i ponovljivu izmjenu pipaljki, produžetaka i modula na mjernim sondama.

4. Uzmite u obzir radno okruženje

Da li će koordinatna mjerna mašina biti smještena u proizvodoj hali? U takvim uslovima, prašina, nečistoće i ulja mogu uticati na mjerne rezultate. Ukoliko imate potrebu da smjestite koordinatnu mjernu mašinu u proizvodnoj hali dobra je ideja izabrati robusniji sistem koji je više pouzdan.

5. Uzmite u obzir performanse mašine

Mjerne performanse koordinatne mjerne mašine su veoma važne za proizvodnu prouktivnost. Izbor performansi je kombinacija pravih tehnologija koje će najbolje odgovorati vašim potrebama. Izbor odgovarajućeg kapaciteta, propusnost sistema, preciznosti i kombinacije senzora će osigurati najbolje rješenje.

Mi sarađujemo sa proizvođačima kako bi im obezbijedili pametna rješenja kako bi oni bili efikasniji. Kombinacija naših hardverskih i softverskih rješenja povezuje različita odjeljenja kompanije, omogućava kontinuirano učenje kroz cijeli proces proizvodnje i smješta kvalitet u središe životnog ciklusa proizvoda.

Saznajte više posjetom na našu stranicu o koordinatnim mjernim mašinama.

Izvor: HexagonMI